V oddelku Palčki smo se odločili, da bomo skupaj raziskali pot, ki jo prehodijo pridelki, preden pristanejo na naš krožnik ob slovenskem tradicionalnem zajtrku, ki smo ga letos obeležili v petek, 17.10.2023. Skupaj smo se podali na sprehod čez Bizeljsko, kjer smo spoznali vse korake, ki so potrebni, da dobimo zdrav slovenski zajtrk.
Pot nas je vodila med vinogradi in čez njive. Na daljnem travniku smo opazili krave. Skozi pogovor smo izvedeli, da krave dajejo mleko, ki je pomemben del našega zajtrka in, da iz mleka dobimo maslo. Pot smo nadaljevali po poljski cesti in prišli smo do posejane pšenice, ki je dobro pogledala iz zemlje. Tu smo se ustavili, si dobro ogledali in skozi pogovor spoznali celoten krog pšenice.
Nadaljevali smo mimo sadovnjaka v katerem so otroci takoj izpostavili jablano, na kateri so visela prezorena jabolka. Otroci so radovedno spraševali, zakaj so jabolka še vedno na drevesu in zakaj so gnila. skozi pogovor smo prišli do odgovora, da so ta jabolka namenjena pticam, ki jih bodo imele za zimo, ko ne bo nobene druge hrane.
Pot skozi vas, travnikov, kmetij in na eni izmed le teh smo zagledali čebelnjak. Ni bil navaden, otroci so opazili, da je čebelnjak že ”zaprt”. Obrazložili smo jim, da čebele v teh hladnih dnevih, ko ni zunaj več hrane gredo na zimski počitek. Še danes ko gremo mimo, otroci povedo, da čebele počivajo.
Celotno pot je z nami prehodil tudi Zmajček Jurček, ki je pod okriljem ZPM Krško. Tudi njemu je bila celotna pot kako pride slovenski zajtrk na naše krožnike zanimiva in zagotovo bo to povedal še ostalim otrokom, ki jih bo obiskal.
Zapisala: Nuša Jug, dipl.vzg.
Fotografije: Maja Vidmar, vzg.