V petek, 17.11.2023 smo obeležil slovenski tradicionalni zajtrk. Otroci so bili del tradicionalnega obroka, ki so ga naši predniki imeli večkrat na mizi. Sestavljen je bil iz medu, masla, mleka, domačega kruha in sočnega jabolka. Vse sestavine so bile pridobljene iz lokalnega okolja, kar je še posebej pomembno, saj spodbuja trajnostno in odgovorno ravnanje.

Da bi otroci bolje razumeli izvor teh živil, so že prejšnje dni spoznavali, od kod prihajajo. V ta namen je bil v vrtec prinesen čebelji panj in čebelarska oprema. Otroci so se navdušeno seznanjali o življenju čebel ter o pomembnosti njihovega dela pri proizvodnji medu.

Pri vseh dogodivščinah nas je ves čas spremljal prikupen ZMAJČEK JURČEK, ki jim je pomagal pri spoznavanju zdrave prehrane in lokalnih pridelkov. Otroci so se ob njegovi družbi počutili varne in zabavane ter so se še bolj zavedali, kako pomembno je jesti zdravo in podpirati lokalno pridelavo.

Slovenski tradicionalni zajtrk je bil resnično nepozabno doživetje za otroke in vzgojitelje v vrtcu. Skupaj smo uživali v okusnih jedeh ter spoznavali pomen zdrave prehrane in spoštovanja do okolja.

Slovenski tradicionalni zajtrk, ki ga praznujemo, je odlična priložnost, da otroke seznanimo s pomembnostjo domače hrane ter jih spodbudimo k izbiranju zdravih in lokalno pridelanih živil. Skupaj lahko ustvarimo zdravo prihodnost za naše otroke!

Zapisala: Nuša Jug, dipl.vzg.

Fotografije: Maja  Vidmar, vzg.