avtorica Marija Antolovič

TEDEN UMETNOSTI V VRTCU od 22.5. do 28. 5 2023

V  Tednu umetnosti smo spoznavali opraševalce. So nepogrešljivi pri pridelavi hrane, žal pa tudi ogroženi. Opraševalci potrebujejo hrano, prostor za gnezdenje in varno okolje. Medse smo povabili gospo Mojco Kunst, ki raziskuje in dela v Kozjanskem parku. Prav na to temo je pripravila urico in nam marsikaj zanimivega povedala o metuljih, čebelah, čmrljih. Izdelali smo hotel za žuželke – žuželjak.

Ker je podnaslov projekta Srečanje umetnika in znanstvenika, smo gostili likovno pedagoginjo Tanjo Plevnik. Popeljala nas je v svet likovne umetnosti. Predstavila nam je nekaj likovnih tehnik in  pripomočkov, ki jih pri tem uporablja. Nastali sta dve skupni sliki: Travnik v akrilu in Metulj v akvarelu.

Pod vtisom raziskovalke in umetnice smo se dela lotili tudi mi.

V skupini Gosenice so otroci uživali v pečatnem tisku in tiskanju s prstki. Za naslov svoje umetnine so si izbrali Čebele v panju. S pripravljenimi pečatniki so nastali odtisi panja, z odtisi prstkov čebelice. 

S čebelicami so se ukvarjali tudi v skupini Kapljice. Iz slanega testa so oblikovali čebele – kranjsko sivko. Iz tulcev so oblikovali panj in čebelice postavili vanj, nekaj čebelic je vzgojiteljica pritrdila na žico. Nastal je montažni kip.

Metulji so k ustvarjanju spodbudili skupino Sovice. S črnim flomastrom so narisali dele metulja. Z vodenimi barvami so pobarvali ploskve narisanega motiva. Metulji so zažareli v živih barvah.

Najstarejša skupina, skupina Klobučki, so pokukali v svet grafike. Izdelali so  matrico, se seznanili z grafično prešo, z grafičnimi barvami in valjčki za nanos barve. Delo je potekalo v več fazah. Najprej  so poslikali podlago, naslednji dan so izdelali matrico, potem je sledilo še tiskanje z grafično prešo. Po vsakem odtisu se je na njihovih obrazih izrisalo navdušenje.

Izdelke otrok smo razstavili v skupnem prostoru vrtca in s tem opomnili mimoidoče in obiskovalce na pomen opraševalcev.

Mentorji: Janina Kostanjšek, Tina Bregar, Laura Šturbej, Katarina Zagmajster, Brigita Pavlin, Katarina Hotko, Maja Vidmar, Vita Kolarič, Marija Antolovič                                                                          

Marija Antolovič, koordinator projekta v vrtcu